Interjú Sohajda Júliával, a Vespucci Partners női alapítójával

Sohajda Júliával beszélgettünk, a Vespucci Partners egyetlen női alapítójával és Managing Partnerével. Júlia belekóstolt a szilícium-völgyi startup világba, mikor Californiában egy tőkealapnál dolgozott, ahol több unikornis startup is átment a keze alatt. Azóta itthon is indított már startupot, azonban úgy döntött, hogy mégiscsak a VC-k világa való neki, így a partnerekkel összeállva elindították a Vespucci Partners-t.

 

1. Milyen szakmai tapasztalataid vannak, amik elengedhetetlenek a pozíciódhoz?

A startup világgal először Los Angelesben kerültem kapcsolatba, amikor kinn tanultam és dolgoztam Californiában. Az egyetem alatt saját startup kezdeményezésem is volt, de társalapító is voltam már. Éltem meg ezen pozíciókban sikereket és olyan tapasztalatokat is, amikor egy projekt bizonyos része nem úgy jött össze, ahogy terveztük. De ezt abszolút nem kudarcként fogom fel, mert rengeteget tanultam belőlük. A Szilícium-völgyben ráadásul az a mondás, hogy aki még nem bukott el egyszer sem, azt nem lehet startupperként vagy vállalkozóként komolyan venni.

Amerikai éveim alatt egy los angeles-i tőkealapnál dolgoztam, ami remek alapot adott jelenlegi munkámhoz és egy kiváló mintát mutatott ahhoz, hogyan zajlik a befektetési folyamat Amerikában. Két, ma már unikornis startup, a SoFi és a TripActions befektetési folyamatában is részt vettem. Első kézből tapasztaltam meg, hogy milyen az ottani startup kultúra és hogyan történik a Szilícium-völgyben a startupok nevelése és támogatása. A Vespucci alapvető értékei, szemléletmódja és koncepciója is innen ered. Úgy gondolom jelenlegi pozíciómhoz elengedhetetlen az a tapasztalat, amit abból nyertem, hogy a befektetői oldalon és startup oldalon egyaránt álltam már. Minden irányból volt alkalmam megvizsgálni, megtapasztalni a folyamatokat és a nehézségeket is.

 

2. Mivel foglalkozol a Vespucci Partners-nél?

Elsősorban a partnerkapcsolatokért vagyok felelős tőkealapunknál, mind stratégiai, mind portfóliónövelés kapcsán. A stratégiai kapcsolatok terén kiemelném folyamatosan növekedő nemzetközi soft-landing partnereink körét, akik a külföldi piacra lépésben segítik a startupjainkat. Mivel tőkealapunk okostőkét biztosít csapatainak és kapcsolatrendszerével aktívan támogatja őket, ezért a nemzetközi terjeszkedéshez elengedhetetlen globális kapcsolati háló építése is prioritás a munkám során. Ezzel egy időben a fundraisingért, azaz a következő alapunk összetételéért és megvalósításáért is én vagyok felelős. Mindemellett a Befektetési Bizottság egyik tagjaként részt veszek a befektetésekkel kapcsolatos döntéshozatalban, valamint a Vespucci Partners márka építése is hozzám tartozik.

 

3. Miért szeretsz a Vespucci csapatában dolgozni? Szerinted miért különleges a csapatotok?

A Vespucci különlegességét az adja, hogy olyan, akár egy startup, melyet tudatosan építettünk fel így. A csapatot nulláról tettük össze és az elejétől kezdve startupos szemléletmódot követünk. Csapatunk titka abban rejlik, hogy mindhárom alapítótársammal erős szemléletet és víziót hozunk, valamint ki is egészítjük egymás kompetenciáit. Véleményem szerint a közös vízió a legfontosabb alapelem ahhoz, hogy egy jó vezetői csapat kovácsolódjon össze és együtt kormányozzuk tőkealapunk hajóját. Mi, vezetők különböző kompetenciákat, skilleket és tapasztalatokat hozunk és különböző vérmérsékletet is. Mindenki beleteszi a saját tudását és egyéniségét a tőkealap menedzselésébe, természetesen a közös célt követve. Lászlóhoz kapcsolható a szenioritás, a kapcsolati háló, Attila a pénzügyi oldalt tartja kézben, Péter a technológiai szemléletmód teszi hozzá, míg én az amerikai vonulatot integrálom. 

Nálunk nem csupán a vezetők, hanem a teljes csapat osztja a közös célt és a víziót. Bátran kijelenthetem, hogy a Vespuccit, mint alapot mindenki magáénak érzi pozíciótól függetlenül, mintha a saját startupjáról lenne szó. Csapattagjaink saját szakterülettel bírnak, amelyben elismerjük őket vezetőként, emellett teljes rálátást is kapnak a Vespucci működésére, ezzel is emelve az integritást.

 

4. Miben más a Ti koncepciótok az általánosan megszokottól? Milyen lehetőségeket biztosítotok a vállalkozásoknak, amit más nem?

Egyediségünk kulcsát abban látjuk, hogy a magyar piaci szereplőkhöz képest sokkal inkább startupbarát módon állunk az induló és feltörekvő startupokhoz. Ez egyrészt köszönhető startupos múltunknak is, másrészt pedig úgy vélem az amerikai gondolkodásmódnak is szerepe van benne. A Vespucci alapvető célja, hogy hidat teremtsen a közép-kelet-európai régió és az amerikai startup ökoszisztéma között, valamint segítsen a helyi startupoknak minél hamarabb és egyszerűbben átmenni ezen a hídon. Ahogy már korábban is említettem, a Vespucci koncepciójában eltér a többi tőkealaptól és ezt nem csak a hazai startup ökoszisztéma kapcsán értem, hanem a külföldi piachoz képest is. Úgynevezett hibrid és fordított hibrid startup modellekben gondolkodunk, melyek lényege, hogy a nemzetközi terjeszkedés során a kutatás és fejlesztési láb Magyarországon marad, míg értékesítés és marketing szakterületeket pedig a lokációhoz kötött csapattagok viszik, akik ismerik a helyi tényezőket. A hibrid esetében itthonról indul a projekt, a fordítottnál pedig külföldről és Magyarországra helyezik át az R&D-t.

 

5. Miért választanád a Vespuccit Partners-t, ha startupként tőkealap-kezelőt keresnél?

Ami véleményem szerint nagyon kecsegtető ajánlat a startupok számára, hogy az itthoni piaci sztenderdhez képest kevesebb százalékot kérünk el részesedésként, valamint nagyon gyors a befektetési folyamatunk. A nem túl magas cégrészesedést azért tartjuk fontosnak, hogy egy potenciális következő körös, lehetőleg külföldi befektető is azt lássa, hogy az alapító csapat még az akkori és későbbi tőkebevonások után is kellő részesedéssel fog rendelkezni ahhoz, hogy hosszútávon motivált legyen a cég sikerre vitelében. Ezáltal a következő körös befektető sokkal érdekeltebb lesz a befektetés kapcsán, és a csapat is könnyebben tud további finanszírozást bevonni. Emellett a startupok számára az egyik legfőbb, a Vespucci által közvetített érték, hogy a gyors nemzetközi piacra lépés lehetősége nálunk nem csak ígéret. Soft-landing partnereink az USA-ban, Kínában és Szingapúrban a legkiválóbb helyi szakértőket teszik elérhetővé startupjaink számára és olyan kapukat nyitnak nekik, amit itthonról nem tudnának. Az okostőkét kiterjedt hazai és nemzetközi partnerhálózatunkon keresztül tudjuk biztosítani a csapatoknak, amit meg is osztunk, elérhetővé teszünk számukra.

 

6. Hol látod a céget három év múlva, és hogyan járul ehhez hozzá a Te pozíciód?

Úgy tervezzük, hogy három év múlvára az a bizonyos híd a közép-kelet-európai régió és az USA között, aminek építésén folyamatosan dolgozunk, megteremtődik és megszilárdul, a híd két pilléreként egy magyarországi és egy californiai irodával. Emellett bízunk benne, hogy elsők leszünk a piacon, akik ténylegesen be tudtak hozni nagyobb magántőkét külföldről. Célunk, hogy Magyarországon a legkiterjedtebb nemzetközi, startupokat támogató kapcsolati hálót hozzuk létre, ami erős húzóerő lehet egyaránt a magyar piacnak és a startupoknak is. Hiszek benne, hogy Magyarország a régió startup központjává válhat, ha ezen aktívan dolgozunk több oldalon is, méghozzá amerikai startup kultúrára épülve, de helyi sajátosságait megtartva.

Ahhoz, hogy a Vespucci három év múlva elérje, amit szeretnénk, fontos, hogy ne tévesszük szem elől a célt és a víziót. Az én feladatom emlékeztetni mindenkit erre és tartani a lelket a csapatban, motiválni őket, hogy egy célért hajtsunk. Emellett – ahogy korábban is említettem -, kiemelkedően fontos a fundraising. Ugyanis ahhoz, hogy be tudjunk fektetni újabb startupokba, először be kell tudnunk vonni még külsős tőkét alapunk számára. Pozíciómmal segítem az elérendő célt a partnerkapcsolatok építésével, valamint a híd kialakításán is folyamatosan dolgozom.

 

7. Mi az, ami rögtön felkelti az érdeklődésedet egy startup pitch-ben? Mitől „jó” számodra egy üzleti pitch?

Én két, kiemelkedően fontos tényezőt szoktam megvizsgálni egy startup pitch során. Az egyik a projekt hozam potenciálja, melyet meghatároz az elérhető piac nagysága, a startup kompetitív előnye a versenytársakhoz képest - mely a CEE régióból leginkább a technológia lehet véleményem szerint -, és az ezek által meghatározható exit lehetőség a projektben. Pénzügyi befektetőként csak akkor tudok a továbbiakban gondolkodni egy projektről, ha látom hogy egyáltalán megvan benne a potenciál arra, hogy magas hozamot hozzon a jövőben.

Emellett a pitch másik legfontosabb tényezője számomra a csapat. Ugyanis nem csak az számít, hogy mekkora lehetőség rejlik a projektben, hanem, hogy az milyen mértékben lesz megvalósítva. Ez pedig egy az egyben a csapaton múlik. Ha lesarkítjuk, tulajdonképpen egy lehetőségbe és a mögötte lévő emberekbe fektetünk be tőkealapként. Személy szerint szeretem látni, amikor a csapatot összetartó kohézió szemmel látható és szenvedélyesen pitch-elnek. Számomra akkor „jó” egy üzleti pitch, ha látom, hogy az ügy számukra is fontos, lelkesednek érte, és teljes mértékben elhivatottak a startup sikere iránt. Másrészt előnynek tartom, ha a csapat átesett már nehézségeken, mert akkor bizonyították, hogy képesek megugrani akadályokat együtt.

 

8. Mi a munkádnak a legizgalmasabb része, amiért lelkesedni tudsz?

Mindennap új ingerek érnek és újat tanulhatok, sosincs két ugyanolyan nap. Nagyon fontos számomra a fejlődés, ami itt minden területen adott. Ezért tudok lelkesedni! A munkám izgalmas része számomra még az, hogy egy startup átvilágítása során nem csak szakmai szempontból nézzük meg a csapatot, hanem emberi, már-már pszichológiai oldalról is. Mi emberekkel dolgozunk alapvetően, azt nézzük, ki mire lesz képes, kiben milyen potenciál van. Vonz maga az alkotás folyamata és az alkotásban való segítségnyújtás is.

 

Kedvenc iparág: AI, Robotics, BioTech

Kedvenc unikornis startup/scaleup: SpaceX, Pony.ai

Korábbi munkahelyek: Safeskin, Group 11, KPMG, Roland Berger

Interjú Sohajda Júliával, a Vespucci Partners női alapítójával

Sohajda Júliával beszélgettünk, a Vespucci Partners egyetlen női alapítójával és Managing Partnerével. Júlia belekóstolt a szilícium-völgyi startup világba, mikor Californiában egy tőkealapnál dolgozott, ahol több unikornis startup is átment a keze alatt. Azóta itthon is indított már startupot, azonban úgy döntött, hogy mégiscsak a VC-k világa való neki, így a partnerekkel összeállva elindították a Vespucci Partners-t.

 

1. Milyen szakmai tapasztalataid vannak, amik elengedhetetlenek a pozíciódhoz?

A startup világgal először Los Angelesben kerültem kapcsolatba, amikor kinn tanultam és dolgoztam Californiában. Az egyetem alatt saját startup kezdeményezésem is volt, de társalapító is voltam már. Éltem meg ezen pozíciókban sikereket és olyan tapasztalatokat is, amikor egy projekt bizonyos része nem úgy jött össze, ahogy terveztük. De ezt abszolút nem kudarcként fogom fel, mert rengeteget tanultam belőlük. A Szilícium-völgyben ráadásul az a mondás, hogy aki még nem bukott el egyszer sem, azt nem lehet startupperként vagy vállalkozóként komolyan venni.

Amerikai éveim alatt egy los angeles-i tőkealapnál dolgoztam, ami remek alapot adott jelenlegi munkámhoz és egy kiváló mintát mutatott ahhoz, hogyan zajlik a befektetési folyamat Amerikában. Két, ma már unikornis startup, a SoFi és a TripActions befektetési folyamatában is részt vettem. Első kézből tapasztaltam meg, hogy milyen az ottani startup kultúra és hogyan történik a Szilícium-völgyben a startupok nevelése és támogatása. A Vespucci alapvető értékei, szemléletmódja és koncepciója is innen ered. Úgy gondolom jelenlegi pozíciómhoz elengedhetetlen az a tapasztalat, amit abból nyertem, hogy a befektetői oldalon és startup oldalon egyaránt álltam már. Minden irányból volt alkalmam megvizsgálni, megtapasztalni a folyamatokat és a nehézségeket is.

 

2. Mivel foglalkozol a Vespucci Partners-nél?

Elsősorban a partnerkapcsolatokért vagyok felelős tőkealapunknál, mind stratégiai, mind portfóliónövelés kapcsán. A stratégiai kapcsolatok terén kiemelném folyamatosan növekedő nemzetközi soft-landing partnereink körét, akik a külföldi piacra lépésben segítik a startupjainkat. Mivel tőkealapunk okostőkét biztosít csapatainak és kapcsolatrendszerével aktívan támogatja őket, ezért a nemzetközi terjeszkedéshez elengedhetetlen globális kapcsolati háló építése is prioritás a munkám során. Ezzel egy időben a fundraisingért, azaz a következő alapunk összetételéért és megvalósításáért is én vagyok felelős. Mindemellett a Befektetési Bizottság egyik tagjaként részt veszek a befektetésekkel kapcsolatos döntéshozatalban, valamint a Vespucci Partners márka építése is hozzám tartozik.

 

3. Miért szeretsz a Vespucci csapatában dolgozni? Szerinted miért különleges a csapatotok?

A Vespucci különlegességét az adja, hogy olyan, akár egy startup, melyet tudatosan építettünk fel így. A csapatot nulláról tettük össze és az elejétől kezdve startupos szemléletmódot követünk. Csapatunk titka abban rejlik, hogy mindhárom alapítótársammal erős szemléletet és víziót hozunk, valamint ki is egészítjük egymás kompetenciáit. Véleményem szerint a közös vízió a legfontosabb alapelem ahhoz, hogy egy jó vezetői csapat kovácsolódjon össze és együtt kormányozzuk tőkealapunk hajóját. Mi, vezetők különböző kompetenciákat, skilleket és tapasztalatokat hozunk és különböző vérmérsékletet is. Mindenki beleteszi a saját tudását és egyéniségét a tőkealap menedzselésébe, természetesen a közös célt követve. Lászlóhoz kapcsolható a szenioritás, a kapcsolati háló, Attila a pénzügyi oldalt tartja kézben, Péter a technológiai szemléletmód teszi hozzá, míg én az amerikai vonulatot integrálom. 

Nálunk nem csupán a vezetők, hanem a teljes csapat osztja a közös célt és a víziót. Bátran kijelenthetem, hogy a Vespuccit, mint alapot mindenki magáénak érzi pozíciótól függetlenül, mintha a saját startupjáról lenne szó. Csapattagjaink saját szakterülettel bírnak, amelyben elismerjük őket vezetőként, emellett teljes rálátást is kapnak a Vespucci működésére, ezzel is emelve az integritást.

 

4. Miben más a Ti koncepciótok az általánosan megszokottól? Milyen lehetőségeket biztosítotok a vállalkozásoknak, amit más nem?

Egyediségünk kulcsát abban látjuk, hogy a magyar piaci szereplőkhöz képest sokkal inkább startupbarát módon állunk az induló és feltörekvő startupokhoz. Ez egyrészt köszönhető startupos múltunknak is, másrészt pedig úgy vélem az amerikai gondolkodásmódnak is szerepe van benne. A Vespucci alapvető célja, hogy hidat teremtsen a közép-kelet-európai régió és az amerikai startup ökoszisztéma között, valamint segítsen a helyi startupoknak minél hamarabb és egyszerűbben átmenni ezen a hídon. Ahogy már korábban is említettem, a Vespucci koncepciójában eltér a többi tőkealaptól és ezt nem csak a hazai startup ökoszisztéma kapcsán értem, hanem a külföldi piachoz képest is. Úgynevezett hibrid és fordított hibrid startup modellekben gondolkodunk, melyek lényege, hogy a nemzetközi terjeszkedés során a kutatás és fejlesztési láb Magyarországon marad, míg értékesítés és marketing szakterületeket pedig a lokációhoz kötött csapattagok viszik, akik ismerik a helyi tényezőket. A hibrid esetében itthonról indul a projekt, a fordítottnál pedig külföldről és Magyarországra helyezik át az R&D-t.

 

5. Miért választanád a Vespuccit Partners-t, ha startupként tőkealap-kezelőt keresnél?

Ami véleményem szerint nagyon kecsegtető ajánlat a startupok számára, hogy az itthoni piaci sztenderdhez képest kevesebb százalékot kérünk el részesedésként, valamint nagyon gyors a befektetési folyamatunk. A nem túl magas cégrészesedést azért tartjuk fontosnak, hogy egy potenciális következő körös, lehetőleg külföldi befektető is azt lássa, hogy az alapító csapat még az akkori és későbbi tőkebevonások után is kellő részesedéssel fog rendelkezni ahhoz, hogy hosszútávon motivált legyen a cég sikerre vitelében. Ezáltal a következő körös befektető sokkal érdekeltebb lesz a befektetés kapcsán, és a csapat is könnyebben tud további finanszírozást bevonni. Emellett a startupok számára az egyik legfőbb, a Vespucci által közvetített érték, hogy a gyors nemzetközi piacra lépés lehetősége nálunk nem csak ígéret. Soft-landing partnereink az USA-ban, Kínában és Szingapúrban a legkiválóbb helyi szakértőket teszik elérhetővé startupjaink számára és olyan kapukat nyitnak nekik, amit itthonról nem tudnának. Az okostőkét kiterjedt hazai és nemzetközi partnerhálózatunkon keresztül tudjuk biztosítani a csapatoknak, amit meg is osztunk, elérhetővé teszünk számukra.

 

6. Hol látod a céget három év múlva, és hogyan járul ehhez hozzá a Te pozíciód?

Úgy tervezzük, hogy három év múlvára az a bizonyos híd a közép-kelet-európai régió és az USA között, aminek építésén folyamatosan dolgozunk, megteremtődik és megszilárdul, a híd két pilléreként egy magyarországi és egy californiai irodával. Emellett bízunk benne, hogy elsők leszünk a piacon, akik ténylegesen be tudtak hozni nagyobb magántőkét külföldről. Célunk, hogy Magyarországon a legkiterjedtebb nemzetközi, startupokat támogató kapcsolati hálót hozzuk létre, ami erős húzóerő lehet egyaránt a magyar piacnak és a startupoknak is. Hiszek benne, hogy Magyarország a régió startup központjává válhat, ha ezen aktívan dolgozunk több oldalon is, méghozzá amerikai startup kultúrára épülve, de helyi sajátosságait megtartva.

Ahhoz, hogy a Vespucci három év múlva elérje, amit szeretnénk, fontos, hogy ne tévesszük szem elől a célt és a víziót. Az én feladatom emlékeztetni mindenkit erre és tartani a lelket a csapatban, motiválni őket, hogy egy célért hajtsunk. Emellett – ahogy korábban is említettem -, kiemelkedően fontos a fundraising. Ugyanis ahhoz, hogy be tudjunk fektetni újabb startupokba, először be kell tudnunk vonni még külsős tőkét alapunk számára. Pozíciómmal segítem az elérendő célt a partnerkapcsolatok építésével, valamint a híd kialakításán is folyamatosan dolgozom.

 

7. Mi az, ami rögtön felkelti az érdeklődésedet egy startup pitch-ben? Mitől „jó” számodra egy üzleti pitch?

Én két, kiemelkedően fontos tényezőt szoktam megvizsgálni egy startup pitch során. Az egyik a projekt hozam potenciálja, melyet meghatároz az elérhető piac nagysága, a startup kompetitív előnye a versenytársakhoz képest - mely a CEE régióból leginkább a technológia lehet véleményem szerint -, és az ezek által meghatározható exit lehetőség a projektben. Pénzügyi befektetőként csak akkor tudok a továbbiakban gondolkodni egy projektről, ha látom hogy egyáltalán megvan benne a potenciál arra, hogy magas hozamot hozzon a jövőben.

Emellett a pitch másik legfontosabb tényezője számomra a csapat. Ugyanis nem csak az számít, hogy mekkora lehetőség rejlik a projektben, hanem, hogy az milyen mértékben lesz megvalósítva. Ez pedig egy az egyben a csapaton múlik. Ha lesarkítjuk, tulajdonképpen egy lehetőségbe és a mögötte lévő emberekbe fektetünk be tőkealapként. Személy szerint szeretem látni, amikor a csapatot összetartó kohézió szemmel látható és szenvedélyesen pitch-elnek. Számomra akkor „jó” egy üzleti pitch, ha látom, hogy az ügy számukra is fontos, lelkesednek érte, és teljes mértékben elhivatottak a startup sikere iránt. Másrészt előnynek tartom, ha a csapat átesett már nehézségeken, mert akkor bizonyították, hogy képesek megugrani akadályokat együtt.

 

8. Mi a munkádnak a legizgalmasabb része, amiért lelkesedni tudsz?

Mindennap új ingerek érnek és újat tanulhatok, sosincs két ugyanolyan nap. Nagyon fontos számomra a fejlődés, ami itt minden területen adott. Ezért tudok lelkesedni! A munkám izgalmas része számomra még az, hogy egy startup átvilágítása során nem csak szakmai szempontból nézzük meg a csapatot, hanem emberi, már-már pszichológiai oldalról is. Mi emberekkel dolgozunk alapvetően, azt nézzük, ki mire lesz képes, kiben milyen potenciál van. Vonz maga az alkotás folyamata és az alkotásban való segítségnyújtás is.

 

Kedvenc iparág: AI, Robotics, BioTech

Kedvenc unikornis startup/scaleup: SpaceX, Pony.ai

Korábbi munkahelyek: Safeskin, Group 11, KPMG, Roland Berger