Nagy Startup Szótár - Marketing kifejezések

AIDA modell: A felhasználói út fázisai, lépcsői, amin a felhasználó egy termékkel való találkozás során végigmegy: figyelem felkeltése, érdeklődés felkeltése, vágykeltés a termékkel kapcsolatban és cselekvésre (pl. vásárlásra) ösztönzés.

Bounce rate: Visszafordulási arány, mely azt mutatja meg, hogy egy weboldal látogatói mennyi időt töltenek el rajta, valamint hányan hagyják el a weboldalt, anélkül, hogy bármilyen interakcióba lépnének vele.

Brand ambassador: Márkanagykövet, akit azért vesz fel egy cég, hogy a márkáját reprezentálja, népszerűsítse, növelje ismertségét és az eladásokat. A márkanagykövet lehet ismert ember is.

Brand/ startup evangelista: Az a személy, aki egy startup promotálásával foglalkozik. Célja, hogy a cég, a termék és a technológia ismerete eljusson a kritikus tömeghez. Az evangelisták megkeresik és meggyőzik a lelkes korai adaptálókat (lásd: Early adopters) nemcsak a termék használatáról, hanem arról is, hogy barátaiknak és ismerőseiknek is javasolják azt. A startup evagelista lehet belsős alkalmazott, de a termék nagy rajongója is.

Branding: Márkaépítés. A márkaépítés célja, hogy tudatosan jelentést adjunk a márkának. Célja, hogy a potenciális vásárlókban érzelmi kötődést alakítson a termék, márka felé és ezáltal a versenytársak helyett azt válasszák.

CAC (Customer Aquisition Cost): Ügyfélszerzési költség. Mennyibe kerül a cégnek, hogy megszerezzen egy vásárlót. Kiszámolása: CAC (összeg)= marketingre és értékesítésre elköltött összeg/ megszerzett vásárlók

Call-to-action: Olyan üzenet, mely valamilyen cselekvésre, tevékenységre próbálja rávenni a meglévő vagy potenciális vásárlót.

Chasm (szakadék): Sok startup sikeres az innovátorok (Lásd: Innovátor) és a korai befogadók (Lásd: Early adopters) megszerzésében, azonban a többi vásárlótípust (korai és kési többség) nem tudja elérni vagy meggyőzni. A chasm az a szakadék, ami a termék korai felhasználói (innovátorok és korai befogadók) és a többi ember között van. Ezt nehéz áthidalni a startupoknak megfelelő marketing stratégia és tőke nélkül.

Clickthrough rate: Átkattintási arány. A hirdetés megjelenési számához képest hányan kattintottak rá a hirdetésre. Kiszámolása: CTR (%)= Kattintások száma/ a hirdetés megjelenési száma

CLV (Customer lifetime value): Ügyfélérték. Az az érték, amit egy ügyfél elkölt a cég termékeire, szolgáltatásaira összes vásárlása során, tehát amellyel a vevő hozzájárul a cég sikerességéhez. Vásárlások értéke/vásárlók száma.

CPC (Cost-per-click): Egy kattintás költsége. Mennyibe kerül az, ha egy érdeklődő rákattint a hirdetésre. Kiszámolása: CPC= marketing hirdetésekre elköltött teljes összeg/ klikkelések száma.

CPL (Cost-per-lead): Egy lead megszerzésének költsége. Kiszámolása: CPL= Kampányra fordított összeg/ leadek száma

CRM (Customer Relationship Management): Ügyfélkapcsolati menedzsment szoftver, melyben tárolva van minden információ a már meglévő és a potenciális ügyfelekről. Célja a marketing és az értékesítési folyamatok támogatása és átláthatóvá tétele.

Customer journey: Vásárlói élmény. Azt a folyamatosan változó élményt jelenti, mely a vásárlót a weboldallal, termékkel vagy a márkával kapcsolatban éri.

Direct marketing: Egy potenciális vásárló felé való közvetlen, direkt kommunikáció (pl. e-mailben, telefonon).

Early adopters/ korai befogadók: Egy új termék kipróbálására való nyitottság eltérő a vásárlók különböző kategóriáinál. A korai befogadók a vásárlók azon csoportja, mely az innovátorok (Lásd: innovátorok) után az elsők között próbálnak ki egy terméket, a technológiára és innovatív termékekre való nyitottság jellemzi őket.

Early majority/ korai többség: Egy új termék kipróbálására való nyitottság eltérő a vásárlók különböző kategóriáinál. A korai többség a vásárlók azon csoportja, mely a korai befogadók (Lásd: Early adopters) után viszonylag könnyen és hamar kipróbálja és elkezdi használni a terméket. Általában az első két csoport, az innovátorok és a korai befogadók hatására válnak nyitottabbá és próbálják ki a terméket. A vásárlók többsége, akik valamennyire fogékonyak a termékre, ide tartozik.

Gerilla marketing: Egy olyan marketing megoldás, mely kreatív, nem megszokott módon felkelti a vásárló érdeklődését vagy interakciót vált ki belőle.

Google AdWords/ Google Ads: A Google online reklámozási programja azoknak, akik szeretnének a Google felületén és egyéb oldalakon reklámokat megjeleníteni.

Google Analytics: A világ legelterjedtebb analitikai szoftvere, mellyel a honlaplátogatástól, a vásárlók online magatartásáig mindent lehet mérni és analizálni. Ezek alapján érdemes alakítani a jövőbeli stratégiáinkat, kampányainkat.

Growth Hacking: Egy marketing kampány sikeresnek tekinthető, ha a megtérülésnél alacsonyabb összeg ráfordításával eléri a megcélzott közönséget. A growth hacking az a nem szokványos stratégia, amivel exponenciális növekedést lehet elérni, szignifikánsan alacsonyabb összeg ráfordításával, mint amennyit átlagosan ráköltenénk egy marketing kampányra hasonló eredmények eléréséhez.

Inbound marketing/ Beérkező marketing: A célközönség számára igényes, hasznos és általában ingyenes tartalom megjelenítése, ami jó keresőmotoros helyezést ér el és beérkező leadeket (Lásd: Lead), érdeklődőket hoz. Ez arra ösztönzi a potenciális ügyfeleket, hogy saját döntés alapján keressék meg a terméket, weboldalt, ahol ezek az értékes tartalmak megjelennek. (Pl. blogbejegyzés, cikkek, videók, tréningek). Időigényes marketing stratégia, de hosszútávon nagyon effektív. Nem összekeverendő a tartalommarketinggel.

Innovators/ Innovátorok: Egy új termék kipróbálására való nyitottság eltérő a vásárlók különböző kategóriáinál. Az innovátorok a legelső, lelkes felhasználók, vásárlók, akik a legnyitottabbak a termék kipróbálására és meg is győznek másokat, hogy kipróbálják ők is. Általában márkanagykövetekből, influencerekből, terméktesztelőkből álló csoport.

Konverziós ráta (Conversion rate): A konverziós ráta azt mutatja meg, hogy az összes látogató hány százalék hajtja végre a kitűzött célt, konverziót. (Pl. vásárlás, e-mail feliratkozás, megosztás, letöltés). Kiszámolása: CR (%)= Konverziót végrehajtó látogatók/ összes látogató.

KPI (Key performance indicator): Azok a legfontosabb teljesítménymutatók, mérőszámok, melyek alapján a cégek teljesítményüket és fejlődésüket mérik. (pl. vásárlói akvizíciós költség, hosszútávú ügyfélérték, havi és éves ismétlődő bevétel)

Laggard/ lemaradók: Egy új termék kipróbálására való nyitottság eltérő a vásárlók különböző kategóriáinál. A lemaradók a vásárlók azon konzervatív csoportja, mely a kései többség (Lásd: Late majority) után próbál ki egy terméket általában társadalmi nyomásra, vagy a kimaradás érzése miatt. Nagyon minimális nyitottság jellemzi őket.

Landing page: Az az oldal, ahova a felhasználó érkezik egy külső platformról (pl. Facebook hirdetésre kattintva). Ennek célja, hogy az érdeklődő leaddé váljon, vagyis például feliratkozzon, vásároljon vagy letöltsön valamit. Nem összekeverendő a sima weboldallal, aminek vannak aloldalai.

Late majority/ kései többség: Egy új termék kipróbálására való nyitottság eltérő a vásárlók különböző kategóriáinál. A kései többség a vásárlók azon csoportja, mely a korai többség (Lásd: Early majority) után próbál ki egy terméket. Általában a korai többség hatására, valamint a termék elterjedtsége és népszerűsége miatt válnak nyitottá a termékre.

Lead: Azok a potenciális vásárlók, érdeklődők, akik már valamilyen formában jelezték az érdeklődésüket a termék vagy szolgáltatás iránt. Tehát nem csak meglátogatták a weboldalt vagy rákattintottak a hirdetésre, hanem valamilyen konkrét lépést tettek a vásárlás felé vagy interakció alakult ki a cég és közöttük (pl. feliratkozott valamire, ajánlatot kért, felvette a kapcsolatot, kitöltött egy kérdőívet).

Lead generálás: A lead generálás lényege, hogy egy potenciális vásárlóból vagy akár teljesen random emberekből lead legyen úgy, hogy ők kezdeményezik a kapcsolatot. A módja az érdeklődésük felkeltése a termék vagy szolgáltatás iránt, a célja pedig az adatbázis létrehozása, vagyis különböző adatok begyűjtése az érdeklődőktől (név, telefonszám, e-mail cím), hogy később megkereshetőek legyenek a termék vásárlásával kapcsolatban.

Outbound marketing/ Kimenő marketing: Az inbound marketinggel ellentétben (Lásd: Inbound marketing) nem időt, hanem pénzt kell befektetni a marketing kampányba. Olyan marketing stratégia, melynek lényege, hogy a cég nem várja meg, hogy a potenciális vásárló magától találja őket, hanem fizetett hirdetésekkel akar eljutni a vásárlókhoz és meggyőzni őket a termék használatáról.

PPC (Pay-per-click): Kattintás alapú fizetés. Olyan online hirdetési forma, mely során a hirdetés elhelyezője akkor fizet egy előre meghatározott összeget, amennyiben rákattintanak a hirdetésére.

Retention: Egy cég célja az ügyfelek aktivitásának megőrzése. A retention megmutatja, hogy a meglévő vásárlók, felhasználók közül hányan térnek visssza, használják újra a terméket. A havi és a napi visszatérő vásárlók a retention mérőszámai.

SEO (Search Engine Optimization): Keresőoptimalizálás. Célja a weboldal keresőmotorokban való organikus megjelenésének javítása, vagyis, hogy minél előrébb szerepeljen egy adott kulcskifejezésre az internetes keresők organikus találati listáján, ezáltal minél több látogatót szerezzen.

Target market: Célközönség, vagyis a termékeddel célzott legideálisabb vásárlók csoportja, akik hasonló igényekkel és fogyasztói szokásokkal rendelkeznek. Demográfiai adatok, attitűd, motiváció és fogyasztói szokások alapján kell meghatározni ezeket egy startupnak, hogy megtalálja melyik az a csoport, akiknek leginkább szánja a terméket, illetve, akik legnagyobb valószínűséggel meg is vásárolnák azt.

Tartalommarketing: A tartalommarketing tartalmak előállítását, megosztását jelenti egy márka hírnevének és ismertségének növelése céljából.

Traction: A startup eredményességének és életképességének, általában számokban kimutatható bizonyítéka, tulajdonképpen minden, amit a startup addig a pontig elért. Ez lehet például a felhasználók, vásárlók vagy szerződött partnerek száma, a termelt bevétel összege, a megnyert versenyek száma és az elért helyezés, de akár a bevont tőke összege is.

Vírusmarketing (Viral marketing): Olyan marketing stratégia, mely arra épít, hogy egy online kampány vagy reklám organikusan nagy elérést produkál viszonylag rövid időn belül.

Word-of-mouth: Szóbeszéd vagy online kommunikáció útján történő ajánlás.

 

Szerző: Forrai Virág (MindTrek)

Nagy Startup Szótár - Marketing kifejezések

AIDA modell: A felhasználói út fázisai, lépcsői, amin a felhasználó egy termékkel való találkozás során végigmegy: figyelem felkeltése, érdeklődés felkeltése, vágykeltés a termékkel kapcsolatban és cselekvésre (pl. vásárlásra) ösztönzés.

Bounce rate: Visszafordulási arány, mely azt mutatja meg, hogy egy weboldal látogatói mennyi időt töltenek el rajta, valamint hányan hagyják el a weboldalt, anélkül, hogy bármilyen interakcióba lépnének vele.

Brand ambassador: Márkanagykövet, akit azért vesz fel egy cég, hogy a márkáját reprezentálja, népszerűsítse, növelje ismertségét és az eladásokat. A márkanagykövet lehet ismert ember is.

Brand/ startup evangelista: Az a személy, aki egy startup promotálásával foglalkozik. Célja, hogy a cég, a termék és a technológia ismerete eljusson a kritikus tömeghez. Az evangelisták megkeresik és meggyőzik a lelkes korai adaptálókat (lásd: Early adopters) nemcsak a termék használatáról, hanem arról is, hogy barátaiknak és ismerőseiknek is javasolják azt. A startup evagelista lehet belsős alkalmazott, de a termék nagy rajongója is.

Branding: Márkaépítés. A márkaépítés célja, hogy tudatosan jelentést adjunk a márkának. Célja, hogy a potenciális vásárlókban érzelmi kötődést alakítson a termék, márka felé és ezáltal a versenytársak helyett azt válasszák.

CAC (Customer Aquisition Cost): Ügyfélszerzési költség. Mennyibe kerül a cégnek, hogy megszerezzen egy vásárlót. Kiszámolása: CAC (összeg)= marketingre és értékesítésre elköltött összeg/ megszerzett vásárlók

Call-to-action: Olyan üzenet, mely valamilyen cselekvésre, tevékenységre próbálja rávenni a meglévő vagy potenciális vásárlót.

Chasm (szakadék): Sok startup sikeres az innovátorok (Lásd: Innovátor) és a korai befogadók (Lásd: Early adopters) megszerzésében, azonban a többi vásárlótípust (korai és kési többség) nem tudja elérni vagy meggyőzni. A chasm az a szakadék, ami a termék korai felhasználói (innovátorok és korai befogadók) és a többi ember között van. Ezt nehéz áthidalni a startupoknak megfelelő marketing stratégia és tőke nélkül.

Clickthrough rate: Átkattintási arány. A hirdetés megjelenési számához képest hányan kattintottak rá a hirdetésre. Kiszámolása: CTR (%)= Kattintások száma/ a hirdetés megjelenési száma

CLV (Customer lifetime value): Ügyfélérték. Az az érték, amit egy ügyfél elkölt a cég termékeire, szolgáltatásaira összes vásárlása során, tehát amellyel a vevő hozzájárul a cég sikerességéhez. Vásárlások értéke/vásárlók száma.

CPC (Cost-per-click): Egy kattintás költsége. Mennyibe kerül az, ha egy érdeklődő rákattint a hirdetésre. Kiszámolása: CPC= marketing hirdetésekre elköltött teljes összeg/ klikkelések száma.

CPL (Cost-per-lead): Egy lead megszerzésének költsége. Kiszámolása: CPL= Kampányra fordított összeg/ leadek száma

CRM (Customer Relationship Management): Ügyfélkapcsolati menedzsment szoftver, melyben tárolva van minden információ a már meglévő és a potenciális ügyfelekről. Célja a marketing és az értékesítési folyamatok támogatása és átláthatóvá tétele.

Customer journey: Vásárlói élmény. Azt a folyamatosan változó élményt jelenti, mely a vásárlót a weboldallal, termékkel vagy a márkával kapcsolatban éri.

Direct marketing: Egy potenciális vásárló felé való közvetlen, direkt kommunikáció (pl. e-mailben, telefonon).

Early adopters/ korai befogadók: Egy új termék kipróbálására való nyitottság eltérő a vásárlók különböző kategóriáinál. A korai befogadók a vásárlók azon csoportja, mely az innovátorok (Lásd: innovátorok) után az elsők között próbálnak ki egy terméket, a technológiára és innovatív termékekre való nyitottság jellemzi őket.

Early majority/ korai többség: Egy új termék kipróbálására való nyitottság eltérő a vásárlók különböző kategóriáinál. A korai többség a vásárlók azon csoportja, mely a korai befogadók (Lásd: Early adopters) után viszonylag könnyen és hamar kipróbálja és elkezdi használni a terméket. Általában az első két csoport, az innovátorok és a korai befogadók hatására válnak nyitottabbá és próbálják ki a terméket. A vásárlók többsége, akik valamennyire fogékonyak a termékre, ide tartozik.

Gerilla marketing: Egy olyan marketing megoldás, mely kreatív, nem megszokott módon felkelti a vásárló érdeklődését vagy interakciót vált ki belőle.

Google AdWords/ Google Ads: A Google online reklámozási programja azoknak, akik szeretnének a Google felületén és egyéb oldalakon reklámokat megjeleníteni.

Google Analytics: A világ legelterjedtebb analitikai szoftvere, mellyel a honlaplátogatástól, a vásárlók online magatartásáig mindent lehet mérni és analizálni. Ezek alapján érdemes alakítani a jövőbeli stratégiáinkat, kampányainkat.

Growth Hacking: Egy marketing kampány sikeresnek tekinthető, ha a megtérülésnél alacsonyabb összeg ráfordításával eléri a megcélzott közönséget. A growth hacking az a nem szokványos stratégia, amivel exponenciális növekedést lehet elérni, szignifikánsan alacsonyabb összeg ráfordításával, mint amennyit átlagosan ráköltenénk egy marketing kampányra hasonló eredmények eléréséhez.

Inbound marketing/ Beérkező marketing: A célközönség számára igényes, hasznos és általában ingyenes tartalom megjelenítése, ami jó keresőmotoros helyezést ér el és beérkező leadeket (Lásd: Lead), érdeklődőket hoz. Ez arra ösztönzi a potenciális ügyfeleket, hogy saját döntés alapján keressék meg a terméket, weboldalt, ahol ezek az értékes tartalmak megjelennek. (Pl. blogbejegyzés, cikkek, videók, tréningek). Időigényes marketing stratégia, de hosszútávon nagyon effektív. Nem összekeverendő a tartalommarketinggel.

Innovators/ Innovátorok: Egy új termék kipróbálására való nyitottság eltérő a vásárlók különböző kategóriáinál. Az innovátorok a legelső, lelkes felhasználók, vásárlók, akik a legnyitottabbak a termék kipróbálására és meg is győznek másokat, hogy kipróbálják ők is. Általában márkanagykövetekből, influencerekből, terméktesztelőkből álló csoport.

Konverziós ráta (Conversion rate): A konverziós ráta azt mutatja meg, hogy az összes látogató hány százalék hajtja végre a kitűzött célt, konverziót. (Pl. vásárlás, e-mail feliratkozás, megosztás, letöltés). Kiszámolása: CR (%)= Konverziót végrehajtó látogatók/ összes látogató.

KPI (Key performance indicator): Azok a legfontosabb teljesítménymutatók, mérőszámok, melyek alapján a cégek teljesítményüket és fejlődésüket mérik. (pl. vásárlói akvizíciós költség, hosszútávú ügyfélérték, havi és éves ismétlődő bevétel)

Laggard/ lemaradók: Egy új termék kipróbálására való nyitottság eltérő a vásárlók különböző kategóriáinál. A lemaradók a vásárlók azon konzervatív csoportja, mely a kései többség (Lásd: Late majority) után próbál ki egy terméket általában társadalmi nyomásra, vagy a kimaradás érzése miatt. Nagyon minimális nyitottság jellemzi őket.

Landing page: Az az oldal, ahova a felhasználó érkezik egy külső platformról (pl. Facebook hirdetésre kattintva). Ennek célja, hogy az érdeklődő leaddé váljon, vagyis például feliratkozzon, vásároljon vagy letöltsön valamit. Nem összekeverendő a sima weboldallal, aminek vannak aloldalai.

Late majority/ kései többség: Egy új termék kipróbálására való nyitottság eltérő a vásárlók különböző kategóriáinál. A kései többség a vásárlók azon csoportja, mely a korai többség (Lásd: Early majority) után próbál ki egy terméket. Általában a korai többség hatására, valamint a termék elterjedtsége és népszerűsége miatt válnak nyitottá a termékre.

Lead: Azok a potenciális vásárlók, érdeklődők, akik már valamilyen formában jelezték az érdeklődésüket a termék vagy szolgáltatás iránt. Tehát nem csak meglátogatták a weboldalt vagy rákattintottak a hirdetésre, hanem valamilyen konkrét lépést tettek a vásárlás felé vagy interakció alakult ki a cég és közöttük (pl. feliratkozott valamire, ajánlatot kért, felvette a kapcsolatot, kitöltött egy kérdőívet).

Lead generálás: A lead generálás lényege, hogy egy potenciális vásárlóból vagy akár teljesen random emberekből lead legyen úgy, hogy ők kezdeményezik a kapcsolatot. A módja az érdeklődésük felkeltése a termék vagy szolgáltatás iránt, a célja pedig az adatbázis létrehozása, vagyis különböző adatok begyűjtése az érdeklődőktől (név, telefonszám, e-mail cím), hogy később megkereshetőek legyenek a termék vásárlásával kapcsolatban.

Outbound marketing/ Kimenő marketing: Az inbound marketinggel ellentétben (Lásd: Inbound marketing) nem időt, hanem pénzt kell befektetni a marketing kampányba. Olyan marketing stratégia, melynek lényege, hogy a cég nem várja meg, hogy a potenciális vásárló magától találja őket, hanem fizetett hirdetésekkel akar eljutni a vásárlókhoz és meggyőzni őket a termék használatáról.

PPC (Pay-per-click): Kattintás alapú fizetés. Olyan online hirdetési forma, mely során a hirdetés elhelyezője akkor fizet egy előre meghatározott összeget, amennyiben rákattintanak a hirdetésére.

Retention: Egy cég célja az ügyfelek aktivitásának megőrzése. A retention megmutatja, hogy a meglévő vásárlók, felhasználók közül hányan térnek visssza, használják újra a terméket. A havi és a napi visszatérő vásárlók a retention mérőszámai.

SEO (Search Engine Optimization): Keresőoptimalizálás. Célja a weboldal keresőmotorokban való organikus megjelenésének javítása, vagyis, hogy minél előrébb szerepeljen egy adott kulcskifejezésre az internetes keresők organikus találati listáján, ezáltal minél több látogatót szerezzen.

Target market: Célközönség, vagyis a termékeddel célzott legideálisabb vásárlók csoportja, akik hasonló igényekkel és fogyasztói szokásokkal rendelkeznek. Demográfiai adatok, attitűd, motiváció és fogyasztói szokások alapján kell meghatározni ezeket egy startupnak, hogy megtalálja melyik az a csoport, akiknek leginkább szánja a terméket, illetve, akik legnagyobb valószínűséggel meg is vásárolnák azt.

Tartalommarketing: A tartalommarketing tartalmak előállítását, megosztását jelenti egy márka hírnevének és ismertségének növelése céljából.

Traction: A startup eredményességének és életképességének, általában számokban kimutatható bizonyítéka, tulajdonképpen minden, amit a startup addig a pontig elért. Ez lehet például a felhasználók, vásárlók vagy szerződött partnerek száma, a termelt bevétel összege, a megnyert versenyek száma és az elért helyezés, de akár a bevont tőke összege is.

Vírusmarketing (Viral marketing): Olyan marketing stratégia, mely arra épít, hogy egy online kampány vagy reklám organikusan nagy elérést produkál viszonylag rövid időn belül.

Word-of-mouth: Szóbeszéd vagy online kommunikáció útján történő ajánlás.

 

Szerző: Forrai Virág (MindTrek)