CES 2022: A Vespucci Partners és startupjai a világ legnagyobb technológiai show-ján vettek részt

A tavalyi évben, a koronavírus-világjárvány miatt az online térbe kényszerült, idén azonban újra élőben rendezték meg a világ legnagyobb technológiai show-ját, a CES-t, amelyet a járványügyi előírásoknak megfelelően bonyolítottak le Las Vegasban, és amelyet az érdeklődők online is követhettek. A Vespucci Partners csapatát négy fő képviselte: Macher Péter társ-alapító és partner, Zsigmond Levente befektetési igazgató, Balázs Gergely befektetési menedzser, valamint jómagam. Idén három startupunk - a humanoid robotagy fejlesztésével foglalkozó Mollia, valamit az Ipar 4.0 területén egyre nagyobb sikereket elérő IMM-Data és a Haris Digital - képviselőjét kísértük el a rendezvényekre. Sohajda Júlia írása.

A Vespucci Partners delegációja
A Vespucci Partners delegációja

Magát a show-t január 5. és 8. között rendezték meg, a beszámolók szerint negyvenezernél is több – köztük közel kétezer sajtóorgánum – résztvevővel. A CES globális jellegét mutatja, hogy a résztvevők 30%-a az Egyesült Államokon kívülről érkezett, összesen 119 ország képviseletében. Noha olyan cégek jelezték előzetesen a részvételi szándékukat, mint az Amazon, a Dell, a Google, a Hyundai, az IBM, az LG, a Samsung és a Sony, végül sokan lemondták a megjelenést, az előre meghirdetett eseményeiket, és azokat a virtuális térbe költöztették. Talán éppen a nagy innovátorok távolmaradása miatt, de a kis, feltörekvő tech startupok nagy számban képviseltették magukat, az ő jelenlétük idén sokkal feltűnőbb volt, mint korábban. A két évvel ezelőtti eseményhez képest, amikor a Vespucci Partners csapata utoljára látogatott el a seregszemlére, körülbelül egynegyed annyian vettek részt a rendezvényen.

Mollia: a robotok vezérlése a jövő

Portfóliócégeink közül hármat választottunk ki, hogy személyesen is megtapasztalják a CES kínálta élményeket. A Mollia egy 2016-ban alakult magyar startup, melynek célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. A fejlesztés talán legfontosabb és legizgalmasabb újdonsága egy nyelvszerű tanulási rendszer, amely az emberi mozgást geometriai építőelemek egységes rendszerében írja le. Az alapítók víziója szerint a robotok idővel egy átlag család számára is elérhetőek lesznek, de amíg a látomásuk a való életben realizálódik, játékot fejlesztenek, amelyben meg lehet tanítani a robotot különböző mozgásokra, aminek köszönhetően megnövekedik a mozgáskészlet, amit később egy fizikai robotba lehet majd átültetni.

 

Amerikában is díjazták a Haris Digital Ipar 4.0-s megoldását

A másik két vállalkozás az ipari IoT és az Ipar 4.0 területéről érkeztek. A Haris Digital megoldása gyártás-digitalizációval foglalkozik. Gyakorlatilag egy 24 órán belül installálható fejlesztés az övék, amely bármilyen gépet képes „felokosítani”, aminek köszönhetően azok a gyártóvállalatok számára igen hasznos információval szolgálnak, így elkerülve például a selejtek gyártását. A Haris Digital megoldását egy pici szenzorként kell elképzelni, amelyet felhelyezünk a gép egy adott pontjára, ami elkezdi számolni a rezgés és mozgásadatokat. Az úttörő jellege abban áll, hogy olyan IoT szenzorokkal és AI alapú algoritmusokkal méri fel a gépek termelését, amely azonnali digitálisan rögzített információvá alakítja a gépek rezgéseit, mozgásait. A már említett információk pedig lehetőséget adnak a termelési szakemberek kezébe, hogy növelni tudják a hatékonyságukat. Muszáj megemlítenem, hogy tavaly a Haris Digital a hazai startupos sikerek után harmadik helyet ért el a SelectUSA Investment Summit-on software kategóriájában, ahol másik portfóliócégünk, a Poliloop cleantech kategóriában második helyezést szerzett.

 

IMM-Data: hatékonyságnövelés bárhonnan

Az IMM-Data termelő vállalatoknak segít növelni a hatékonyságukat, csökkenteni a költségeiket egy megbízható valós idejű adatokat szolgáltató megoldás segítségével, amely lényegében három fő részből áll, egy hardveres, egy szoftveres, valamint egy bevezetési vagy alkalmazási tanácsadásból. A hardvereik saját fejlesztésűek (a Mimoza egy fröccsöntő gépekhez készült Plug&Play illeszthető adatgyűjtő egység, a Polaris egy beépíthető, moduláris, különböző szenzorokkal bővíthető egység), a szoftverük bármilyen eszközön futó böngészőből elérhető, különböző elemekkel kiegészülve, ráadásul a szolgáltatásaikat a Microsoft Azure felhő környezetben működtetik, ezáltal is garantálva a gyors és rugalmas bevezethetőséget.

A trendek ismerete nélkülözhetetlen egy kockázati tőkelap-kezelőnél

Nekünk, a Vespucci Partners csapatának több célunk is volt a rendezvényen való részvétel kapcsán. Egyrészt, mint kockázati tőkelap, szerettük volna ezúttal is a világ élvonalába tartozó szakemberektől megtudni, melyek az innovációs iparágak legforróbb trendjei, személyesen meggyőződni arról, hol tart a világ élvonala azokon a területeken, ahol a Vespucci Partners portfóliócégei – mint a már említett három startup – működnek. Másrészt fontos volt, hogy megtudjuk, a világ különböző piacain mely iparágakba, technológiákba fektetnek a legtöbben, hiszen miután mi egy startupba invesztálunk, az adott vállalkozásnak két-három körön keresztül további befektetéseket kell kapnia, majd exitelnie. Ehhez olyan területekre szükséges befektetnünk, amelyek vagy aktuálisan, vagy három-öt év múlva illeszkednek a trendekbe. 

A különböző elektromos járművek továbbra is népszerűek
A különböző elektromos járművek továbbra is népszerűek

Health tech és NFT-k

Ahogy a CES-en láttam, jelenleg a health tech, a wellbeing és sok esetben az alvással kapcsolatos fejlesztések, így matracok és egyéb ágyhoz kapcsolódó technológiai fejlesztések, valamint az intelligens otthonhoz kapcsolódó megoldások tartják izgalomba a világ fejlesztőit. Előbbire jó példa egy újgenerációs személymérleg, amely a testsúlyon kívül még sok egészségügyi jellemzőt is mér, és már nemcsak általánosan mutatja a testzsírszázalékot, hanem egyes testrészekre is le lehet bontani a testzsír-, a víz-, az izom- és a csonttömeg százalékos arányát. Egy másik érdekes fejlesztés egy tükör volt, amely inkább a prevenció területén hoz majd fordulatot, hiszen amikor elé állunk, megmondja, milyen állapotú a bőrünk, de méri például a vérnyomásunkat is, valamint tippeket ad arra vonatkozóan, hogyan előzzük meg a betegségek kialakulását. Kiemelt fókuszban voltak az NFT-k azaz a nem helyettesíthető tokenek, a blockchain technológia és a crypto is, amelyek ebben az évben nagy hangsúlyt kaptak és várhatóan a következő években a metaverzum fejlődésével még inkább előtérbe fognak kerülni.

 

Smart city, MI és fitness

A nagy márkák, így a Samsung bárhol felpattintható projektorral, televíziókészülékekkel, az Asus gamer laptopokkal, a Sony PlayStation VR2 néven fejlesztett virtuálisvalóság-sisakkal és a Chryslerhez hasonlóan elektromos autóval mutatkozott be. Ami meglepő volt, hogy sokkal kevesebb drónos cég képviseltette magát, viszont előtérbe kerültek a repülő autókkal kapcsolatos innovációk a smart city területeken. Megjelentek a mesterséges intelligenciával bíró humanoid robotok is, amelyek már külsejükben is egyre jobban emlékeztetnek az emberekre, és volt köztük olyan is, amely már képes kérdésekre is válaszolni, mindezt gesztusok és mimika kíséretében. Legalább ekkora technológiai ugrást mutattak be fitness területen is, ahol csupán egy vagy két kamerával, szenzorok nélkül tudják monitorozni például egy tévé előtt álló ember mozgását, és mérni, mennyire csinálja megfelelően a gyakorlatokat.

Számomra talán a zöld technológiákhoz kapcsolódó fejlesztések, innovációk hiányoztak leginkább.

 

Tovább keressük a lehetőségeket az USA-ban

A Vespucci Partners csapatának nagyobbik része már hazatért, és Magyarországon várja az innovatív, technológiai startupok jelentkezését, én pedig az Egyesült Államokon belül utazom tovább, San Franciscoba, Los Angelesbe, New Yorkba, Miamiba, New Orleansba, Houstonba, végül pedig Austinba, hogy újabb partnerségi kapcsolatokat alakítsak ki. Célom, hogy a portfóliócégeink magyar fejlesztésű megoldásai az amerikai piacon is sikerrel tudjanak bemutatkozni, majd elindulni világhódító útjukra.

 

Magyar építkezés az USA-ban az INPUT Program és az Express Innovation Agency szervezésében

A CES-en, valamint az azt követő tanulmányúton való részvételt és kapcsolódó szakmai programokat az INPUT Program és az Express Innovation Agency szervezte és biztosította. A két szervezet közös célja, hogy minőségi és releváns szakmai eseményeken, üzleti találkozókon biztosítson részvételt hazai innovatív vállalkozások számára, ezáltal elősegítve sikeres külpiacra lépésüket. Az Amerikai Egyesült Államok nyugati részét érintő tanulmányútra a szervezők nyílt felhívás keretében, több körben választották ki a résztvevőket. A zsűri értékelése alapján végül tizenkét startup pallérozódott az Amerikai Egyesült Államokban.

CES 2022: A Vespucci Partners és startupjai a világ legnagyobb technológiai show-ján vettek részt

A tavalyi évben, a koronavírus-világjárvány miatt az online térbe kényszerült, idén azonban újra élőben rendezték meg a világ legnagyobb technológiai show-ját, a CES-t, amelyet a járványügyi előírásoknak megfelelően bonyolítottak le Las Vegasban, és amelyet az érdeklődők online is követhettek. A Vespucci Partners csapatát négy fő képviselte: Macher Péter társ-alapító és partner, Zsigmond Levente befektetési igazgató, Balázs Gergely befektetési menedzser, valamint jómagam. Idén három startupunk - a humanoid robotagy fejlesztésével foglalkozó Mollia, valamit az Ipar 4.0 területén egyre nagyobb sikereket elérő IMM-Data és a Haris Digital - képviselőjét kísértük el a rendezvényekre. Sohajda Júlia írása.

A Vespucci Partners delegációja
A Vespucci Partners delegációja

Magát a show-t január 5. és 8. között rendezték meg, a beszámolók szerint negyvenezernél is több – köztük közel kétezer sajtóorgánum – résztvevővel. A CES globális jellegét mutatja, hogy a résztvevők 30%-a az Egyesült Államokon kívülről érkezett, összesen 119 ország képviseletében. Noha olyan cégek jelezték előzetesen a részvételi szándékukat, mint az Amazon, a Dell, a Google, a Hyundai, az IBM, az LG, a Samsung és a Sony, végül sokan lemondták a megjelenést, az előre meghirdetett eseményeiket, és azokat a virtuális térbe költöztették. Talán éppen a nagy innovátorok távolmaradása miatt, de a kis, feltörekvő tech startupok nagy számban képviseltették magukat, az ő jelenlétük idén sokkal feltűnőbb volt, mint korábban. A két évvel ezelőtti eseményhez képest, amikor a Vespucci Partners csapata utoljára látogatott el a seregszemlére, körülbelül egynegyed annyian vettek részt a rendezvényen.

Mollia: a robotok vezérlése a jövő

Portfóliócégeink közül hármat választottunk ki, hogy személyesen is megtapasztalják a CES kínálta élményeket. A Mollia egy 2016-ban alakult magyar startup, melynek célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. A fejlesztés talán legfontosabb és legizgalmasabb újdonsága egy nyelvszerű tanulási rendszer, amely az emberi mozgást geometriai építőelemek egységes rendszerében írja le. Az alapítók víziója szerint a robotok idővel egy átlag család számára is elérhetőek lesznek, de amíg a látomásuk a való életben realizálódik, játékot fejlesztenek, amelyben meg lehet tanítani a robotot különböző mozgásokra, aminek köszönhetően megnövekedik a mozgáskészlet, amit később egy fizikai robotba lehet majd átültetni.

 

Amerikában is díjazták a Haris Digital Ipar 4.0-s megoldását

A másik két vállalkozás az ipari IoT és az Ipar 4.0 területéről érkeztek. A Haris Digital megoldása gyártás-digitalizációval foglalkozik. Gyakorlatilag egy 24 órán belül installálható fejlesztés az övék, amely bármilyen gépet képes „felokosítani”, aminek köszönhetően azok a gyártóvállalatok számára igen hasznos információval szolgálnak, így elkerülve például a selejtek gyártását. A Haris Digital megoldását egy pici szenzorként kell elképzelni, amelyet felhelyezünk a gép egy adott pontjára, ami elkezdi számolni a rezgés és mozgásadatokat. Az úttörő jellege abban áll, hogy olyan IoT szenzorokkal és AI alapú algoritmusokkal méri fel a gépek termelését, amely azonnali digitálisan rögzített információvá alakítja a gépek rezgéseit, mozgásait. A már említett információk pedig lehetőséget adnak a termelési szakemberek kezébe, hogy növelni tudják a hatékonyságukat. Muszáj megemlítenem, hogy tavaly a Haris Digital a hazai startupos sikerek után harmadik helyet ért el a SelectUSA Investment Summit-on software kategóriájában, ahol másik portfóliócégünk, a Poliloop cleantech kategóriában második helyezést szerzett.

 

IMM-Data: hatékonyságnövelés bárhonnan

Az IMM-Data termelő vállalatoknak segít növelni a hatékonyságukat, csökkenteni a költségeiket egy megbízható valós idejű adatokat szolgáltató megoldás segítségével, amely lényegében három fő részből áll, egy hardveres, egy szoftveres, valamint egy bevezetési vagy alkalmazási tanácsadásból. A hardvereik saját fejlesztésűek (a Mimoza egy fröccsöntő gépekhez készült Plug&Play illeszthető adatgyűjtő egység, a Polaris egy beépíthető, moduláris, különböző szenzorokkal bővíthető egység), a szoftverük bármilyen eszközön futó böngészőből elérhető, különböző elemekkel kiegészülve, ráadásul a szolgáltatásaikat a Microsoft Azure felhő környezetben működtetik, ezáltal is garantálva a gyors és rugalmas bevezethetőséget.

A trendek ismerete nélkülözhetetlen egy kockázati tőkelap-kezelőnél

Nekünk, a Vespucci Partners csapatának több célunk is volt a rendezvényen való részvétel kapcsán. Egyrészt, mint kockázati tőkelap, szerettük volna ezúttal is a világ élvonalába tartozó szakemberektől megtudni, melyek az innovációs iparágak legforróbb trendjei, személyesen meggyőződni arról, hol tart a világ élvonala azokon a területeken, ahol a Vespucci Partners portfóliócégei – mint a már említett három startup – működnek. Másrészt fontos volt, hogy megtudjuk, a világ különböző piacain mely iparágakba, technológiákba fektetnek a legtöbben, hiszen miután mi egy startupba invesztálunk, az adott vállalkozásnak két-három körön keresztül további befektetéseket kell kapnia, majd exitelnie. Ehhez olyan területekre szükséges befektetnünk, amelyek vagy aktuálisan, vagy három-öt év múlva illeszkednek a trendekbe. 

A különböző elektromos járművek továbbra is népszerűek
A különböző elektromos járművek továbbra is népszerűek

Health tech és NFT-k

Ahogy a CES-en láttam, jelenleg a health tech, a wellbeing és sok esetben az alvással kapcsolatos fejlesztések, így matracok és egyéb ágyhoz kapcsolódó technológiai fejlesztések, valamint az intelligens otthonhoz kapcsolódó megoldások tartják izgalomba a világ fejlesztőit. Előbbire jó példa egy újgenerációs személymérleg, amely a testsúlyon kívül még sok egészségügyi jellemzőt is mér, és már nemcsak általánosan mutatja a testzsírszázalékot, hanem egyes testrészekre is le lehet bontani a testzsír-, a víz-, az izom- és a csonttömeg százalékos arányát. Egy másik érdekes fejlesztés egy tükör volt, amely inkább a prevenció területén hoz majd fordulatot, hiszen amikor elé állunk, megmondja, milyen állapotú a bőrünk, de méri például a vérnyomásunkat is, valamint tippeket ad arra vonatkozóan, hogyan előzzük meg a betegségek kialakulását. Kiemelt fókuszban voltak az NFT-k azaz a nem helyettesíthető tokenek, a blockchain technológia és a crypto is, amelyek ebben az évben nagy hangsúlyt kaptak és várhatóan a következő években a metaverzum fejlődésével még inkább előtérbe fognak kerülni.

 

Smart city, MI és fitness

A nagy márkák, így a Samsung bárhol felpattintható projektorral, televíziókészülékekkel, az Asus gamer laptopokkal, a Sony PlayStation VR2 néven fejlesztett virtuálisvalóság-sisakkal és a Chryslerhez hasonlóan elektromos autóval mutatkozott be. Ami meglepő volt, hogy sokkal kevesebb drónos cég képviseltette magát, viszont előtérbe kerültek a repülő autókkal kapcsolatos innovációk a smart city területeken. Megjelentek a mesterséges intelligenciával bíró humanoid robotok is, amelyek már külsejükben is egyre jobban emlékeztetnek az emberekre, és volt köztük olyan is, amely már képes kérdésekre is válaszolni, mindezt gesztusok és mimika kíséretében. Legalább ekkora technológiai ugrást mutattak be fitness területen is, ahol csupán egy vagy két kamerával, szenzorok nélkül tudják monitorozni például egy tévé előtt álló ember mozgását, és mérni, mennyire csinálja megfelelően a gyakorlatokat.

Számomra talán a zöld technológiákhoz kapcsolódó fejlesztések, innovációk hiányoztak leginkább.

 

Tovább keressük a lehetőségeket az USA-ban

A Vespucci Partners csapatának nagyobbik része már hazatért, és Magyarországon várja az innovatív, technológiai startupok jelentkezését, én pedig az Egyesült Államokon belül utazom tovább, San Franciscoba, Los Angelesbe, New Yorkba, Miamiba, New Orleansba, Houstonba, végül pedig Austinba, hogy újabb partnerségi kapcsolatokat alakítsak ki. Célom, hogy a portfóliócégeink magyar fejlesztésű megoldásai az amerikai piacon is sikerrel tudjanak bemutatkozni, majd elindulni világhódító útjukra.

 

Magyar építkezés az USA-ban az INPUT Program és az Express Innovation Agency szervezésében

A CES-en, valamint az azt követő tanulmányúton való részvételt és kapcsolódó szakmai programokat az INPUT Program és az Express Innovation Agency szervezte és biztosította. A két szervezet közös célja, hogy minőségi és releváns szakmai eseményeken, üzleti találkozókon biztosítson részvételt hazai innovatív vállalkozások számára, ezáltal elősegítve sikeres külpiacra lépésüket. Az Amerikai Egyesült Államok nyugati részét érintő tanulmányútra a szervezők nyílt felhívás keretében, több körben választották ki a résztvevőket. A zsűri értékelése alapján végül tizenkét startup pallérozódott az Amerikai Egyesült Államokban.