Startup Roadmap - Sikeres startup építés 10 lépésben

Akár álmaidban jött a világmegváltó ötledet, akár séta közben vagy netán egy régóta fennálló, zavaró probléma eredményként, a lényeg hogy legyen egy feltárásra váró koncepciód.

Sok startup elbukik, mert kihagyja a következő lépések egyikét, vagy nem megfelelően végzi el őket. Cikkünk segít abban, hogy veled ez történjen meg és felkészülten tudj belevágni ötleted megvalósításába vagy már meglévő startupod finomhangolásába.

1. Ötletelés

Találj valós problémát és azt próbáld megoldani

Első lépésként mi is kell egy startup elindításához? Kell hogy legyen egy rendkívüli ötleted, mert a nagyjából jó ötlet itt nem lesz elég. Szóval ülj le, gondold át és győződj meg róla, hogy a koncepciód sziklaszilárd, mielőtt bármibe is belevágnál. Az első és legfontosabb, hogy egy problémát akarj megoldani. Ez eléggé egyértelműnek tűnik, de az induló startupok gyakran esnek abba a hibába, hogy elkezdenek dolgozni egy terméken, anélkül, hogy megnéznék, hogy az valóban megold-e egy létező problémát. Ennek értelmében egy igen fontos része a koncepcióalkotás folyamatának, hogy igazán mélyen körül járjuk és megértsük a problémát, szigorúan definiáljuk és a lehető legéletképesebb megoldást próbáljuk megtalálni rá.

2. Ötlet és probléma validálása

Vizsgáld meg, hogy valóban van-e kereslet a termékedre

Ahhoz, hogy egy startup sikeres legyen, termékének valós piaci szükségletet kell kielégítenie. Mielőtt rögtön belevágnál a termék tervezésébe, mindenképp validálni, vagyis tesztelni kell a célközönséggel, hogy megerősítést nyerjen. A validálás folyamata során sok módszert lehet alkalmazni az információ gyűjtő interjúktól kezdve egy landing page (egy oldalas egyszerűen összeállítható teszt weboldal) kialakításáig. A validáció segítségével rengeteg pénzt és időt spórolhatsz. A folyamat lényege, hogy megmutassuk az ötletet a célközönségnek és visszajelzéseket kapjunk tőlük, ami alapján formálhatjuk a koncepciónkat vagy akár szükség esetén el is vethetjük. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a termékünkre valós kereslet van, nem pedig csak egy újabb menő ötletet dobunk a piacra, amiért senki sem fizetne.

3. Piackutatás és célközönség meghatározása

Ismerd meg a célpiacod és a megcélzott potenciális vásárlóidat

Nagy valószínűséggel az ötletelés során már körbe néztél az interneten a témával kapcsolatosan, de itt az ideje, hogy egy komolyabb kutatást is végezz. Egy piackutatás során érdemes megvizsgálni a terméked piacának a sajátosságait, szereplőit, árait és szükséges készíteni egy versenytárs analízist. Az egyik leggyakoribb indok, ami miatt elbuknak a startupok, a rossz árazás, a tervezés és a piac ismeretének hiánya. A megfelelő kutatási folyamattal a bukás esélye egyszerűen csökkenthető. A kutatás segít a cégeknek megérteni a termékük piacát már a legelső pillanattól kezdve. A célközönség meghatározása és teljes leszűkítése segít, hogy a megfelelő és valóban testreszabott terméket tudjuk létrehozni számukra.

4. Lean Canvas és stratégiai alapok

Formáld startupodat a visszajelzések alapján

Amikor megvagy a piackutatással és a visszajelzések begyűjtésével, szánj időt az értékelésükre. Nem elég, hogy ismered őket, hanem ezek alapján formálnod kell a termékedet és a cégedet. Meg kell vizsgálni a termék előnyeit és hátrányait, hogy azonosítani lehessen kockázati tényezőket és fel lehessen készülni arra, hogyan lehet ezeket kikerülni. Ebben a fázisban emellett érdemes elgondolkodni a szükséges csapattagokon, fel kell építeni egy életképes megvalósítási ütemtervet, ki kell találni az üzleti modellt és összerakni a célközönségednek megfelelő értékajánlatot. Mindezt a lean canvas-ban, vagy más néven busiess model canvas-ban tudod összesíteni.

5. Prototípus készítés és validálás

Tervezd meg hogyan válhat termék az ötletből

Ahhoz, hogy valóban életre tudjunk kelteni egy terméket, kiemeleten fontos, hogy megtervezzük a dizájnt. Természetesen hardver és szoftver termékek esetén eltérő lesz a folyamat. Előbbi esetén dűlőre kell jutnunk a kinézet, a felhasználandó anyagok, alkatrészek ügyében. Utóbbinál pedig a funkciók és a felhasználói élmény megtervezése kiemelten fontos.

A prototípus készítése során kiderül, hogy az ötleted és a dizájn megtervezése valóban úgy működik-e, ahogy tervezted. Legtöbbször felmerülnek hibák, ezért érdemes készen állni arra, hogy a hosszabb tesztelések után változtatnunk kell a koncepción vagy működésen. Ez az első alkalom, hogy az alapítók fizikai kapcsolatba kerülnek a termékkel, legyen az egy szoftver béta tesztje, vagy egy hardver MVP-je, minimálisan életképes terméke. Nem szabad arra számítani, hogy ez olyan lesz, mint a végleges termék, hisz pont ez a prototípus készítés célja, hogy ki tudjuk küszöbölni a kezdetleges hibákat. A lényeg, hogy csak úgy, mint a probléma validálása során, a termék validálásnál is minél több potenciális vásárló kipróbálja és visszajelzést adjon a prototípussal kapcsolatban.

6. Tőkebevonás

Szerezz a startupodnak megfelelő tőkét

Amennyiben megvan a jól körüljárt, validált öltetetek, ismeritek a piacot, a meghatároztátok a célközönségeteket, felépítettétek az üzleti modelleteket és terveteket, valamint már elkészült és validálva van prototípusotok, vagy akár kész terméketek, tehát elértetek mindent, amit önerőből el lehet érni, akkor készen álltok a tőkebevonásra.

Amikor egy startup sikeresen zár egy befektetési kört, az azt jelenti, hogy már nem csak az alapítók és a (potenciális) felhasználók gondolják úgy, hogy valami kiemelkedőt alkottatok, hanem elkötelezett vásárlók, szakértők, több éves tapasztalattal rendelkező vállakozók, vagy akár egy befektetői csapat is igazolják ezt azzal, hogy saját pénzüket kockáztatva beszállnak a startupba.

Startupként nem csak az esszenciális, hogy tőkét vonjatok be, hanem hogy a számotokra legmegfelelőbb formában jussatok hozzá. Rengeteg finanszírozási típus létezik, saját és ismerősök tőkéjének felhasználása, közösségi finanszírozás, angyal befektetők, kockázati tőkealapok, inkubátorok, pályázati támogatások, versenyeken nyert támogatás.

7. Piacra lépési stratégia

Találd meg a célközönséged számára legideálisabb marketing csatornát!

A marketing a tévhittel ellentétben nem csak a magazinokban, tévékben vagy interneten megjelenő reklámokról szól. Ismerned kell a célközönséged igényeit és tudnom, hogy a megfelelő embereket célzod meg. A marketing nem feltétlenül a mennyiségről szól, hanem a minőségről. Nem mindegy, hogy 10.000 random embert célzol, vagy 100 olyat, akik mind a leszűkített célközönséged közé tartoznak. Lehetséges, hogy ugyanannyi felhasználót vagy vásárlót szerzel mindkét módszerrel, csak 10.000 embert elérni mérföldekkel költségesebb, mint 100-at. Emellett az is fontos, hogy megtaláljátok a megfelelő marketing csatornákat a célközönség elérésére. Ez nem csak a költségek miatt számít, hanem az elérés minősége és intenzitása miatt is.

8. Gyártás

A végleges termék elkészítése és annak körülményei

A finanszírozás segítségével neki is tudtok állni a végleges termék elkészítésének, legyen az egy applikáció lefejlesztése, egy szoftver leprogramozása vagy egy hardver gyártósoron való legyártása. Egy hardver gyártása esetén különösen fontos, hogy meghatározzátok a kereslet és legyártandó mennyiség egyensúlyát, a gyártás körülményeit és menetét, valamint az ellátási lánc szereplőit. A gyártási költség minimalizálása és a megfelelő beszállítók megtalálásáról szem szabad elfeledkeznünk. Egy szoftver gyártásánal a személyre szabottság faktorát, az esetleges hardverhez való kapcsolást, a szükséges fejlesztési időt és a csapat kapacitását érdemes figyelmebe venni.

9. Disztribúció

Hogyan juttasd el a termékedet a vásárlóidhoz

Az internet felemelkedése hatalmas szakadékot ékelt a szoftver és hardver megoldások terjesztése között. A direkt értékesítést sokkal gyakorlatiasabbá tette kisebb, egyszerű letöltéssel vagy SaaS (szoftver, mint szolgáltatás) alapú modellel operáló szoftver cégek számára. Persze a hardware cégek nagyrésze is az interneten keresztül értékesít, de az árazás kapcsán rengeteg egyéb faktort is figyelembe, mint például a csomagolás, a raktárkészlet menedzsment, a hazai és nemzetközi szállítási költség és idő. Rendkívül népszerű a harmadik félen, vagyis partnereken, disztribútorokon, viszonteladókon keresztüli árusítás.

10. Megfelelő támogatás

Hogyan tartsd fenn és formáld a startupodat

Amikor egy startup beindul, sokan elfeledkeznek a megfelelő ügyfélkezelés, illetve a visszajelzések fontosságáról, és csak az értékesítésre fókuszálnak. Pedig ebben a fázisban rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a visszaküldések megfelelő feldolgozására, a pozitív vélemények gyűjtésére és visszajelzések fontosságára. Rengeteget lehet tanulni a felhasználóinkról, vásárlóinkról és az ő igényeikről, és fontos, hogy ehhez igazítsuk az ügyfélszolgálati tevékenységünket, valamint a terméket összességében. Arra viszont figyelni kell, hogy a megfelelő visszajelzéseket vegyünk alapul a termékünk formálásakor. Ne feledjük, a kiváló vásárlói élmény az, ami megkülönböztethet Titeket a többi versenytárstól.

 

Szerző: Forrai Virág (MindTrek)

Startup Roadmap - Sikeres startup építés 10 lépésben

Akár álmaidban jött a világmegváltó ötledet, akár séta közben vagy netán egy régóta fennálló, zavaró probléma eredményként, a lényeg hogy legyen egy feltárásra váró koncepciód.

Sok startup elbukik, mert kihagyja a következő lépések egyikét, vagy nem megfelelően végzi el őket. Cikkünk segít abban, hogy veled ez történjen meg és felkészülten tudj belevágni ötleted megvalósításába vagy már meglévő startupod finomhangolásába.

1. Ötletelés

Találj valós problémát és azt próbáld megoldani

Első lépésként mi is kell egy startup elindításához? Kell hogy legyen egy rendkívüli ötleted, mert a nagyjából jó ötlet itt nem lesz elég. Szóval ülj le, gondold át és győződj meg róla, hogy a koncepciód sziklaszilárd, mielőtt bármibe is belevágnál. Az első és legfontosabb, hogy egy problémát akarj megoldani. Ez eléggé egyértelműnek tűnik, de az induló startupok gyakran esnek abba a hibába, hogy elkezdenek dolgozni egy terméken, anélkül, hogy megnéznék, hogy az valóban megold-e egy létező problémát. Ennek értelmében egy igen fontos része a koncepcióalkotás folyamatának, hogy igazán mélyen körül járjuk és megértsük a problémát, szigorúan definiáljuk és a lehető legéletképesebb megoldást próbáljuk megtalálni rá.

2. Ötlet és probléma validálása

Vizsgáld meg, hogy valóban van-e kereslet a termékedre

Ahhoz, hogy egy startup sikeres legyen, termékének valós piaci szükségletet kell kielégítenie. Mielőtt rögtön belevágnál a termék tervezésébe, mindenképp validálni, vagyis tesztelni kell a célközönséggel, hogy megerősítést nyerjen. A validálás folyamata során sok módszert lehet alkalmazni az információ gyűjtő interjúktól kezdve egy landing page (egy oldalas egyszerűen összeállítható teszt weboldal) kialakításáig. A validáció segítségével rengeteg pénzt és időt spórolhatsz. A folyamat lényege, hogy megmutassuk az ötletet a célközönségnek és visszajelzéseket kapjunk tőlük, ami alapján formálhatjuk a koncepciónkat vagy akár szükség esetén el is vethetjük. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a termékünkre valós kereslet van, nem pedig csak egy újabb menő ötletet dobunk a piacra, amiért senki sem fizetne.

3. Piackutatás és célközönség meghatározása

Ismerd meg a célpiacod és a megcélzott potenciális vásárlóidat

Nagy valószínűséggel az ötletelés során már körbe néztél az interneten a témával kapcsolatosan, de itt az ideje, hogy egy komolyabb kutatást is végezz. Egy piackutatás során érdemes megvizsgálni a terméked piacának a sajátosságait, szereplőit, árait és szükséges készíteni egy versenytárs analízist. Az egyik leggyakoribb indok, ami miatt elbuknak a startupok, a rossz árazás, a tervezés és a piac ismeretének hiánya. A megfelelő kutatási folyamattal a bukás esélye egyszerűen csökkenthető. A kutatás segít a cégeknek megérteni a termékük piacát már a legelső pillanattól kezdve. A célközönség meghatározása és teljes leszűkítése segít, hogy a megfelelő és valóban testreszabott terméket tudjuk létrehozni számukra.

4. Lean Canvas és stratégiai alapok

Formáld startupodat a visszajelzések alapján

Amikor megvagy a piackutatással és a visszajelzések begyűjtésével, szánj időt az értékelésükre. Nem elég, hogy ismered őket, hanem ezek alapján formálnod kell a termékedet és a cégedet. Meg kell vizsgálni a termék előnyeit és hátrányait, hogy azonosítani lehessen kockázati tényezőket és fel lehessen készülni arra, hogyan lehet ezeket kikerülni. Ebben a fázisban emellett érdemes elgondolkodni a szükséges csapattagokon, fel kell építeni egy életképes megvalósítási ütemtervet, ki kell találni az üzleti modellt és összerakni a célközönségednek megfelelő értékajánlatot. Mindezt a lean canvas-ban, vagy más néven busiess model canvas-ban tudod összesíteni.

5. Prototípus készítés és validálás

Tervezd meg hogyan válhat termék az ötletből

Ahhoz, hogy valóban életre tudjunk kelteni egy terméket, kiemeleten fontos, hogy megtervezzük a dizájnt. Természetesen hardver és szoftver termékek esetén eltérő lesz a folyamat. Előbbi esetén dűlőre kell jutnunk a kinézet, a felhasználandó anyagok, alkatrészek ügyében. Utóbbinál pedig a funkciók és a felhasználói élmény megtervezése kiemelten fontos.

A prototípus készítése során kiderül, hogy az ötleted és a dizájn megtervezése valóban úgy működik-e, ahogy tervezted. Legtöbbször felmerülnek hibák, ezért érdemes készen állni arra, hogy a hosszabb tesztelések után változtatnunk kell a koncepción vagy működésen. Ez az első alkalom, hogy az alapítók fizikai kapcsolatba kerülnek a termékkel, legyen az egy szoftver béta tesztje, vagy egy hardver MVP-je, minimálisan életképes terméke. Nem szabad arra számítani, hogy ez olyan lesz, mint a végleges termék, hisz pont ez a prototípus készítés célja, hogy ki tudjuk küszöbölni a kezdetleges hibákat. A lényeg, hogy csak úgy, mint a probléma validálása során, a termék validálásnál is minél több potenciális vásárló kipróbálja és visszajelzést adjon a prototípussal kapcsolatban.

6. Tőkebevonás

Szerezz a startupodnak megfelelő tőkét

Amennyiben megvan a jól körüljárt, validált öltetetek, ismeritek a piacot, a meghatároztátok a célközönségeteket, felépítettétek az üzleti modelleteket és terveteket, valamint már elkészült és validálva van prototípusotok, vagy akár kész terméketek, tehát elértetek mindent, amit önerőből el lehet érni, akkor készen álltok a tőkebevonásra.

Amikor egy startup sikeresen zár egy befektetési kört, az azt jelenti, hogy már nem csak az alapítók és a (potenciális) felhasználók gondolják úgy, hogy valami kiemelkedőt alkottatok, hanem elkötelezett vásárlók, szakértők, több éves tapasztalattal rendelkező vállakozók, vagy akár egy befektetői csapat is igazolják ezt azzal, hogy saját pénzüket kockáztatva beszállnak a startupba.

Startupként nem csak az esszenciális, hogy tőkét vonjatok be, hanem hogy a számotokra legmegfelelőbb formában jussatok hozzá. Rengeteg finanszírozási típus létezik, saját és ismerősök tőkéjének felhasználása, közösségi finanszírozás, angyal befektetők, kockázati tőkealapok, inkubátorok, pályázati támogatások, versenyeken nyert támogatás.

7. Piacra lépési stratégia

Találd meg a célközönséged számára legideálisabb marketing csatornát!

A marketing a tévhittel ellentétben nem csak a magazinokban, tévékben vagy interneten megjelenő reklámokról szól. Ismerned kell a célközönséged igényeit és tudnom, hogy a megfelelő embereket célzod meg. A marketing nem feltétlenül a mennyiségről szól, hanem a minőségről. Nem mindegy, hogy 10.000 random embert célzol, vagy 100 olyat, akik mind a leszűkített célközönséged közé tartoznak. Lehetséges, hogy ugyanannyi felhasználót vagy vásárlót szerzel mindkét módszerrel, csak 10.000 embert elérni mérföldekkel költségesebb, mint 100-at. Emellett az is fontos, hogy megtaláljátok a megfelelő marketing csatornákat a célközönség elérésére. Ez nem csak a költségek miatt számít, hanem az elérés minősége és intenzitása miatt is.

8. Gyártás

A végleges termék elkészítése és annak körülményei

A finanszírozás segítségével neki is tudtok állni a végleges termék elkészítésének, legyen az egy applikáció lefejlesztése, egy szoftver leprogramozása vagy egy hardver gyártósoron való legyártása. Egy hardver gyártása esetén különösen fontos, hogy meghatározzátok a kereslet és legyártandó mennyiség egyensúlyát, a gyártás körülményeit és menetét, valamint az ellátási lánc szereplőit. A gyártási költség minimalizálása és a megfelelő beszállítók megtalálásáról szem szabad elfeledkeznünk. Egy szoftver gyártásánal a személyre szabottság faktorát, az esetleges hardverhez való kapcsolást, a szükséges fejlesztési időt és a csapat kapacitását érdemes figyelmebe venni.

9. Disztribúció

Hogyan juttasd el a termékedet a vásárlóidhoz

Az internet felemelkedése hatalmas szakadékot ékelt a szoftver és hardver megoldások terjesztése között. A direkt értékesítést sokkal gyakorlatiasabbá tette kisebb, egyszerű letöltéssel vagy SaaS (szoftver, mint szolgáltatás) alapú modellel operáló szoftver cégek számára. Persze a hardware cégek nagyrésze is az interneten keresztül értékesít, de az árazás kapcsán rengeteg egyéb faktort is figyelembe, mint például a csomagolás, a raktárkészlet menedzsment, a hazai és nemzetközi szállítási költség és idő. Rendkívül népszerű a harmadik félen, vagyis partnereken, disztribútorokon, viszonteladókon keresztüli árusítás.

10. Megfelelő támogatás

Hogyan tartsd fenn és formáld a startupodat

Amikor egy startup beindul, sokan elfeledkeznek a megfelelő ügyfélkezelés, illetve a visszajelzések fontosságáról, és csak az értékesítésre fókuszálnak. Pedig ebben a fázisban rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a visszaküldések megfelelő feldolgozására, a pozitív vélemények gyűjtésére és visszajelzések fontosságára. Rengeteget lehet tanulni a felhasználóinkról, vásárlóinkról és az ő igényeikről, és fontos, hogy ehhez igazítsuk az ügyfélszolgálati tevékenységünket, valamint a terméket összességében. Arra viszont figyelni kell, hogy a megfelelő visszajelzéseket vegyünk alapul a termékünk formálásakor. Ne feledjük, a kiváló vásárlói élmény az, ami megkülönböztethet Titeket a többi versenytárstól.

 

Szerző: Forrai Virág (MindTrek)