A Vespucci Partners rendezésében tartott Demo Dayt Budapesten a TechStars

A Vespucci Partners rendezésében tartott Demo Dayt Budapesten a TechStars

Hatalmas megtiszteltetésben volt részünk június 8-án, mikor új főhadiszállásunkon, a Szervita téren biztosíthattunk lehetőséget 9 hazai startupnak, hogy bemutatkozzanak a TechStars torinói Smart Mobility akcelerátor vezetője, Martin Olczyk előtt. A csapatok, név szerint Rollin, BeamLive, Lockinvisible, Drone Detection, Dolphio, Munch, Compocity és Smapp Lab nem kizárólag a városi mobilitásban utaznak, mely nem okozott problémát Martinnak, aki korábbi befektetéseivel is igen széles skálán mozgott. A környezetvédelemtől a katonai használat felé is kacsingató startupok mindenesetre bizonyították, hogy érdemes Budapestre figyelnie egy olyan globális inkubátorhálózatnak, mint a TechStars. Sohajda Júlia, a Vespucci Partner társalapítójának írása.

 

Nem véletlenül kezdtük Madaras Liz, a Poliloop társalapítójának bejelentkezésével eseményünket, hiszen a nemzetközi sikereket halmozó startup már a TechStars család része. A Vespucci Partners tavaly kötötte össze a feleket, és ahogy mondani szokták: a többi már történelem. Liz éppen az inkubátor-akcelerátor óriás segítségével szervezett gyárlátogatásról osztotta meg a jelenlévőkkel, hogy a TechStars mindenképpen megéri! Mint kifejtette a TechStarsal való kapcsolatnak köszönheti, hogy kutatóból vállalkozó lett. Mindezt bizonyítja, hogy a Menedzserek Országos Szövetsége is kitüntette a közelmúltban.

 

„Még nincsen magyarországi TechStars iroda”

 

A mikrofont ezután fővendégünk, Martin Olczyk vette át, a Techstars Smart Mobility torinói akcelerátor vezetője. Bemutatkozójában elmondta, hogy mennyire szereti Budapestet, és hogy sajnálja, hogy még nincsen a TechStarsnak irodája fővárosunkban. A Vespucci Partnersnél azonban azon dolgozunk, hogy ez mihamarabb megváltozzon. 

 

Személyes bemutatkozójából megtudhattuk, hogy több startup iparágban is kipróbálta magát, ami meg is látszott, mikor a pitchek során a vállalkozásokról érdeklődött. Külön kiemelte bukásait, és azt, hogy azokból is mennyit lehet tanulni, illetve hogy a startupoknak azt is meg kell tapasztalniuk, hogy milyen az, amikor „pénzt égetnek”, amiből azonban az egész ökoszisztéma profitálhat. Ezt követően magát a TechStars családot és a bekerülés előnyeit és „terheit” ecsetelte, melyek első lépése egy háromhetes mentor madness, mely elnevezés a program intenzitását jelzi. A munkabírás kitolását a „do more faster” szállóigével illusztrálta. 

 

A TechStars volumenében a legnagyobb inkubációs hálózat a világon, 18 ezer befektetőt kötnek össze és éves szinten több mint 500 vállalkozással – mondta el Martin Olczyk. Ennek köszönhetően 2019 óta 1600 startup osztozhatott 18,2 milliárd dolláron, de a pénz mellett ugyanolyan fontos a hálózat és a tudás átadása. A Martin által felsorolt gigászi számok utóbbiak fényében kerülnek valóban helyükre, hiszen az akcelerációt megjárt projektek 84%-a aktív, vagy már felvásárolták, míg egyébként 10-ből csak 9 startup érik be – húzta alá. (Tízből egy startup lesz igazán sikeres, de mi történik a többivel? A kudarc korai jelei befektetői szemmel című írásomban is a témát jártam körbe.)

 

Három dolog kell a sikeres startuphoz: csapat, csapat és csapat

 

Martin szerint első körben négy dolgot néznek, mikor átvilágítanak egy startupot: 1. a csapatot, 2. a csapatot, 3. a csapatot és ezt követően: 4. a kellően nagy célpiacot. Ötödikként jön a traction és legutolsó helyen van csak az ötlet. Saját példájával illusztrálta, hogy miért így építik fel a rendszerüket. Szállodák számára fejlesztettek egy applikációt 2020 tavaszán, mikor is a turizmus bedőlt a Covid miatt, de nem estek kétségbe, hanem egy új termékre álltak rá, tehát pivotáltak, a váltás utáni termék 3000% növekedést produkált azóta.

 

Zárószavaival arra kérte a csapatokat, hogy legyenek nyitottak, hiszen bármikor szükség lehet egy pivotálásra.

 

A hazai startupok felkészültek, ami a teljes ökoszisztéma javuló helyzetét mutatja

 

A ptichelések során sokféle termékkel, ötlettel és startuppal találkozhattunk, voltak most indulók és éves szinten millió dolláros forgalommal működő cégek. Prezentációikkl inkább terméküket mutatták be, mint csapatukat, de voltak, akik gyorsan kapcsoltak és pivotáltak, volt akiket Martinnak kellett irányba állítania, hogy váltsanak némiképp hangsúlyt, a fent említett: csapat, csapat és csapat szellemében. A teljes hazai ökoszisztéma büszkeségére sikerült a startupoknak olyan szakmai diszkurzust kialakítaniuk Martinnal, amivel a világ bármely helyén megállnák a helyüket. Nagyon reméljük, hogy legalább egyiküknek sikerül a megismételni a Poliloop Vespucci Partners segítségével elért sikerét, és bekerülni a TechStars családba.

 

A csapatok:

 

A Rollin a nagy e-roller bérlőket terelné mederbe töltőrendszerével.

 

BeamLive villámgyors, IoT alapú push kommunikációs platformot fejlesztett mobilokra, mely a konkorunseknél jóal gyorsabban működik.

 

Lockinvisible egy forradalmi nyeregtartó rúd kihúzásával használható kerékpár-lakat.

 

A Drone Detection, ahogyan neve is sugallja drónok felderítésével és adott esetben semlegesítésével foglalkozikegy forradalmi technológiával. Nem nehéz kitalálni, hogy esetükben lehet szó harcászati alkalmazásról is.

 

Dolphio Technologies egy fejlesztő csapat, mely egy olyan rendszerét mutatta be, ami a folyók PET-palack és más szennyeződéseit monitorozza intelligens kamerarendszerével, segítve a folyók megtisztítását.

 

Munch az élelmiszerpazarlást segíti visszafogni rendszerével, az éttermek a nap végén megmaradt ennivalójukat kínálhatják tört áron eladásra. 

 

Compocity a komposztálást hozza be városi otthonainkba ökorobotjával és okosrendszerével.

 

Smapp Lab okosrendszere pedig a gazdákat segíti, akik valós idejű képet kaphatnak általa a kártevők mozgásáról.

 

(Sohajda Júlia)

Copyright 2019-2021 - All rights reserved.